Namnet Blackjack

Black Jack är ett spel med gamla anor. Det härstammar ända från 1700-talets Frankrike. Där spelade man nämligen ett spel vid namn Vingt-et-un. Vingt-et-un betyder tjugoett på franska och det var på den tiden ett mycket populärt kortspel. Det har stora likheter med det spel som vi idag känner igen som Black Jack, även om spelet inte var identiskt med dagens Black Jack. Även spelet Vingt-et-un gick ut på att nå poängsumman 21 och i detta spel var den bästa handen Spader Knekt tillsammans med Spader Ess och det är också detta som namnet Black Jack syftar till.

Varianter av Black Jack

Det spel som vi idag känner igen som Black Jack har alltså sin historia i det franska spelet Vingt-et-un, men det finns också många andra spel, från andra länder och kulturer, som har en historia och spelregler som också liknar Black Jack. Dit hör till exempel Ochko från Ryssland, men också Spansk 21, Pontoon och 21, som alla är väldigt lika Black Jack. Det finns alltså många spel som har större eller mindre likheter med Black Jack. Många av dessa Black Jack liknande spel har det gemensamt att deras namn heter något i stil med 21. Även Black Jack har ofta smeknamnet 21.

Handen Black Jack

Spelet Black Jack går ut på att man ska nå poängsumman 21 eller komma så nära som möjligt utan att hamna över 21. De vanliga valörkorten är värda lika mycket som vanligt, men alla klädda kort är värda 10. Ess kan antingen vara värt elva eller ett, beroende på vad som passar bäst i den aktuella handen. Dealern börjar med att dela ut två kort till spelaren och två kort till sig själv. Därefter får man välja ifall man vill ha ytterligare ett kort eller om man vill stanna. Och så fortsätter det tills antingen båda har stannat eller att någon av spelarna är tjock, alltså har hamnat över 21. Den bästa hand man kan få är den exakta summan 21. En sådan hand kallas för Black Jack. Om man lyckas få ett ess plus ett klätt kort direkt på given så har man fått så kallad naturlig Black Jack och det innebär alltså att man har lyckats få Black Jack på given.