Blackjack regler

Blackjack handlar om ett mycket underhållande kortspel. Det går ut på att med din hand, det vill säga de kort du håller i, få ihop en kombination som i sin tur har ett visst värde. En matematisk summering med andra ord. Den vinnande siffran är 21, men om du inte lyckas få ihop till det går det lika bra att hamna på ett värde som är nära, underifrån. För om du får ett högre nummer än 21 är det lika med förlust. Du blir då ”tjock” som det så fint heter i blackjacktermer.

Regler för blackjack

Kortens olika valörer är:

Ess: 1 eller 11 poäng

Kung, dam, knekt: 10 poäng

Numrerade kort: Poäng enligt kortets siffra

Man ska vara en eller fler deltagare för att kunna spela blackjack. Det bör även finnas en dealer, som ibland kallas för huset. Spelet börjar med att alla deltagare får två kort vardera som ska vara vända uppåt. Dealern ska ha två kort, där ett av dem ska vara nedvänt. Dealern börjar sedan med att gå runt bordet för att fråga varje spelare vad den vill göra. Du kan då välja mellan att stanna, ta ett kort till, dubbla eller splitta.

Stanna: Den här möjligheten ger dig chans till att stanna upp och därmed får du inga fler kort. Du väljer stanna när du är nöjd med dina kort och tror dig ha en bra chans att komma närmre 21 än dealern.

Ett kort till: Som spelare kan du välja att få så många kort du vill. Det finns inga gränser, så länge du inte kommer över 21. Då har du förlorat och är ute ur spelet.

Dubbla: Det här draget ska du använda om du vill fördubbla din tidigare insats. Du får då ett extra kort. Dock kan du inte fortsätta med att få fler kort efter det.

Splitta: Om du som spelare från början får två kort med samma värde kan du välja att spela med två händer. Du kommer då få chans till att spela på två kortkombinationer för sig.

Efter att varje spelare har gjort sina val är det dealerns tur att visa sina kort och då kommer det slutliga resultatet fram.

För att bli en duktig blackjackspelare

För att kunna bli en bättre spelare är det fundamentala att du känner till reglerna och vet vad som ska göras vid varje omgång. Därefter är det en bra idé att känna till några strategier som kan hjälpa dig på vägen till att bli en skickligare spelare. För att veta vilka som är bra kan du öva på att spela. Något du enklast göra hos casinon online, där du dessutom kan spela gratis.